کد مطلب: 510603
جمعه 13 تیر 1404 17:46
جمشید دیوسالار:
به گزارش گروه صنعت و تجارت پایگاه خبری گفتمان فارس، «جمشید دیوسالار» عضو هیئت مدیره و مدیرعامل اتحادیه تعاونی های صنفی استادکاران و کارگران ساختمانی و فصلی کشور و دبیر کارگروه ساماندهی مشاغل فصلی و غیررسمی در یادداشتی بهعنوان «توجه ویژه به ساماندهی و نظم بخشی مشاغل فصلی و غیررسمی می تواند زمینه ساز توسعه اقتصادی و اجتماعی با مشارکت جامعه کثیر شاغلین فصلی و غیررسمی ، بویژه در شرایط کنونی پسا جنگ تحمیلی گردد» آورده است؛
مشاغل فصلی و غیررسمی یکی از بخشهای مهم و تأثیرگذار در اقتصاد کشورها به شمار میروند. این مشاغل در شرایط اقتصادی متفاوت شکل میگیرند و به دلیل نبود ساختار مناسب و حمایتهای قانونی اغلب با چالشهایی روبرو هستند.
از طرفی رویکرد حاکم بر ساختار اقتصادی کشورهای جهان مبتنی بر توسعه اقتصاد غیررسمی به عنوان یکی از مهمترین محرک های اصلی رشد اقتصادی ، نیازمند تحقق این مهم به ساماندهی و نظم بخشی شاغلین فصلی و غیررسمی بوده ، اثرات آن بر اشتغال پایدار ، ضرورت وجود یک نهاد ، ستاد یا کارگروه تخصصی در این حوزه را ایجاب نمی نماید ، خصوصاً رشد و توسعه هوش مصنوعی و تغییرات بنیادین آن بر حوزه کسب و کار ضرورت ساماندهی شاغلین فصلی و غیررسمی را دوچندان نموده است.
مشاغلی که عموما محل کسب ثابت نداشته و سیار بوده ، کارفرما و رابطه کارگری کارفرمایی و بیمه مشخصی را ندارند و در بیشتر موارد خارج از چارچوبهای قانونی و نظارتی انجام میشوند و غالباً فاقد قرارداد مشخص بوده ، از آنها بعنوان اقتصاد پنهان نیز نام برده می شود.
با این وجود مشاغل فصلی و غیررسمی با چالش های مختلفی نظییر:
.عدم امنیت و هویت شغلی
.کمبود حمایتهای اجتماعی
.بهرهکشی از نیروی کار
.عدم دسترسی به منابع مالی و سایر خدمات معمول روبرو هستند.
و اما ضرورت تاسیس شرکتهای تعاونی ساماندهی شاخه های مختلف مشاغل فصلی و غیررسمی:
1. ایجاد امنیت شغلی:
شرکتهای تعاونی میتوانند با ایجاد فرصتهای شغلی مستمر و پایدار برای اعضا ، امنیت شغلی را افزایش داده با پیوند تعاونی های صنفی شاخه های مختلف مشاغل فصلی و غیررسمی و ایجاد زنجیره ارزش ، از نوسانات فصلی بودن اینگونه مشاغل پیشگیری نمایند.
2. فراهم کردن حمایتهای اجتماعی:
تعاونیها میتوانند برای اعضای خود سیستمهای بیمهای و خدمات اجتماعی فراهم کنند. این خدمات میتواند شامل بیمه اجتماعی ، بیمه درمان تکمیلی ، بیمه بیکاری و سایر مزایا و خدمات رفاهی باشد که به افزایش رفاه اعضا کمک می نماید.
3. تامین منابع مالی:
تعاونیها با تجمیع سرمایه های خرد میتوانند به منابع مالی دسترسی پیدا کرده و تسهیلات لازم را برای فعالیتهای اقتصادی اعضا در سال سرمایه گذاری در تولید فراهم نمایند.
4. حفاظت از حقوق کارگران:
از آنجا که تعاونیها بهعنوان نهادهای قانونی تشکیل میشوند ، در حوزه خدمات اجتماعی و صیانت از آن میتوانند بهعنوان یک صدا برای نمایندگی و دفاع از حقوق کارگران فصلی و غیررسمی عمل نمایند.
5. افزایش توانمندیهای حرفهای:
تعاونیها میتوانند طی تعامل با سازمان آموزش فنی و حرفه ای ، با ارائه آموزشهای مختلف مهارتهای اعضا را توسعه دهند و آنها را قادر به ارائه خدمات بهتر نمایند. این نوع توسعه مهارتها به رشد فردی و جمعی کمک می کند.
در ادامه جمشید دیوسالار افزود: در شرایط حساس و پیچیده اقتصادی کنونی، که کشور با چالشها و ناترازی های داخلی و فشارهای خارجی دست و پنجه نرم میکند، حمایت از شاغلین غیررسمی یک ضرورت استراتژیک برای بقا و پیشرفت کشور تلقی می گردد. چراکه ساماندهی مشاغل فصلی و غیررسمی از طریق شرکتهای تعاونی و اتحادیههای تعاونی یک راهکار مؤثر برای بهبود شرایط کار و زندگی این دسته از شاغلین است. این ساختارها نهتنها میتوانند به افزایش امنیت شغلی و حمایت های اجتماعی کمک کنند، بلکه با ایجاد فرصتهای تازه و تأمین منابع مالی به رشد اقتصادی پایدار نیز یاری رسانند. در نهایت توجه به این موضوع میتواند زمینهساز توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور گردد.
وی در ادامه افزود: امروزه ما باید این پیام که «تحقق شعار سال در گرو نهضت تعاون و نهضت تعاون در گرو ساماندهی و ریل گذاری درست شاخه های مختلف مشاغل فصلی و غیررسمی است» را در قالب نظامی نوین بازآفرینی کنیم.
نظامی که در آن کارگر، بنا، معمار، دستفروش ، کولبر ، بانوی هنرمند کارآفرین ، بازاریاب و در کل هر انسانی که با دستهایش سازندگی میآفریند ، با توجه به فلسفه وجودی بخش تعاون و سهامدار شدن ، نه تنها مهرهای بینام در اقتصاد نیست بلکه صاحب سهمی آگاه ، شریک در تصمیم و شریک در منفعت می باشد.
دیوسالار افزود: از نظر اینجانب بعنوان کسی که سالها به اصطلاح خاک کار را خورده و با حوزه تشکلی بخش تعاون عجین گشته است ، معتقدم دکترین کسب و کار ما مبتنی بر ظرفیتهای قانونی بخش تعاون میتواند الگویی جهانی بسازد.
الگویی که عدالت را در خانههای ایرانی معنا میکند تا خانوادهها نه در حاشیه فقر بلکه در متن تولید سهیم و شریک باشند و در قالب تعاونی های شاخه های مختلف مشاغل فصلی و غیررسمی نظییر آنچه که از سالها قبل در حوزه ساماندهی کارگران ساختمانی رقم خورده است ، با تسری دادن همین الگو در سایر شاخه های مشاغل فصلی و غیررسمی و تعریف الگوی جدید و فراگیر ، زمینه تحقق اهداف وجودی بخش تعاون و تامین نیازهای مشترک اعضا را فراهم نمائیم.
فلذا ما نه صرفاً در حال پیشنهاد اصلاح یک نظام صنفی بلکه در حال ساختن الگوی تمدنساز عدالت اجتماعی اسلامی هستیم.
و این همان رسالتی است که به اعتقاد بنده نسل ما در آینده نزدیک باید به آن پاسخ دهد.
بر همین اساس و تحقق رسالتی که بر دوش ماست طی هماهنگی های بعمل با سازمانها و دستگاه های مرتبط و تهیه سامانه جامع تعاون کار از سوی کارگروه ایجاد شده ، بزودی شاهد فراگیر شدن این طرح ملی در اقصی نقاط کشور خواهیم بود که به تبع آن ضمن تأسیس تعاونی های تامین نیاز صنفی در گروه های مختلف شغلی زیرشاخه مشاغل فصلی و غیررسمی و هویت بخشی به این قشر نادیده گرفته شده ، برای یکایک شاغلین فصلی و غیررسمی بر بستر اینترنت غرفه آنلاین همراه با داشبورد مدیریتی تعریف می گردد، بطوریکه از بانوی کارآفرینی که در زمینه سبدبافی ، قالیبافی و یا هر هنر دستی مشغول به فعالیت می باشد گرفته تا بازاریاب بیمه ای ، بازاریاب شبکه ای ، دستفروش و سایر شاغلین غیررسمی می توانند از مزایای بی شمار این طرح ملی بهرهمند گردند.
دیوسالار در پایان یادآور شد: جنگ تمام نشده بلکه وارد مرحله و فاز جدیدی شده که تکیه بر اقتصاد مردم نهاد بخش تعاون می تواند راهگشا بوده، سبب دلگرمی بیش از پیش آحاد جامعه گردد ، اقتصادی که صرفا درصورتی می تواند مردم نهاد تلقی گردد که مبتنی بر مشارکت سیل عظیم شاغلین غیررسمی پایه گزاری گردد.
اقتصادی که در آن بدون هرگونه سیاسی کاری و اغراض ،طرح هایی مانند طرح نظام استادکاری ساختمان که پاسخگوی نیازهای صنعت ساختمان و جامعه کارگران ساختمانی است در دستور کار سریع و خاصه قرار گیرد.